Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

Артикли

Печати

Европска резиденцијална програма – конкурс за 2012 год.

98_sarajevo
Гете Институтот , Сараевскиот отворен Центар и ТРАДУКИ во рамките на „Eвропската резиденцијална програма за писатели и книжевни преведувачи 2011-2012“ и за годината 2012 распишуваат конкурс за едномесечни стипендии за престој на писатели од Германија.
Печати

Конкурс за пријавување за Меѓународната средба на преведувачи во Берлин и Лајпциг

34_ausschreibung
Фондацијата ,,Роберт Бош“ и Литературниот Колоквиум Берлин од 2004 год. покануваат на меѓународни работилници или големи средби на преведувачи на книжевност од германското говорно подрачје. Благодарение на соработката со Гете Институтот, Фондацијата ,,С. Фишер“ и Традуки во 2011 год. ќе се овозможи средба на повеќе од 40 учесници од цел свет: Од 13. до 20. март 2011 год. во Берлин и Лајпциг ќе се одржи ,,Гулабите се разлетуваат.
Печати

Распишан конкурсот за 2011 год. на програмата Writer-in-Residence ,,Maрко Марулиќ"

26_split
Здружението ,,КУРС“ од Сплит го распиша конкурсот за доделување стипендии во програмата Writer-in-Residence ,,Марко Марулиќ“ за 2011 год. За стипендиите за престој од четири седмици во Сплит може да конкурираат писатели и преведувачи од централна и југоисточна Европа. Крајниот рок за пријавување е 15. декември 2010 гд.