Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Конкурс на Друштвото на писателите на Словенија: уметничка резиденција во Љубљана

.

576 ausschreibungДруштвото на писателите на Словенија (Društvo slovenskih pisateljev) за 2018 година распиша до 12 работни престои во некогашното живеалиште на словенечкиот писател Дане Зајц во Љубљана. Заинтересираните писатели и преведувачи до 31. октомври 2017 година може да се пријавуваат за четиринеделни престои во станот лоциран во близина на центарот.

Печати

Writers-in-Residence: Конкурс „Reading Balkans 2018”

.

572 balkanКнижевните резиденцијални програми во Белград, Ново место, Приштина, Сараево, Скопје, Сплит и Тирана поддржани од ТРАДУКИ, од 2018 година ќе добијат дополнителна поддршка во рамките на програмата Креативна Европа на Европската Унија. Заинтересираните писатели и писателки од Југоисточна Европа (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Косово, Македонија, Романија, Србија, Словенија, Црна Гора и Хрватска) до 25. октомври 2017 година можат да се пријават за распишаните резиденцијални стипендии. Вкупно ќе бидат финансирани 21 четиринеделни резиденцијални престои во временскиот период од 1. март до 31. јули.

Печати

Artists-in-Residence-програма за 2018 година во Австрија

.

561 residenceСојузната служба на канцеларот на Австрија во соработка со KултурКонтакт Австрија става на располагање 50 резиденцијални стипендии за 2018 година во Австрија (Виена и Салцбург). Резиденциите се наменети за запознавање со австриската уметничка и културна сцена и остварување контакт со австриските уметници. Се нудат посети на галерии, ателиња и музеи, контакти со книжевната и издавачката сцена, како и пристап до музичкиот живот во Виена или Салцбург.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d