Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Работилница “Wake up Europe, Sarajevo Calling” – Рок за пријавување: 28. мај 2017 година

.

536 wakeupeuropeИсторискиот музеј на Босна и Херцеговина моментално го преработува концептот за постојаната изложба „Запоседнато Сараево“, отворена 2003 година. Во соработка со друштвото Југоисточна Европа во ова смисла ја организира дводневната работилница“Wake up Europe, Sarajevo Calling”, која ќе се одржи од 26.-29. јуни 2017 година во Сараево. Работилницата тимот од Историскиот музеј ќе го поврзе со куратори, историчари и педагози од земјите на Западен Балкан и Европската унија, со цел изработување на конкретни предлози за понатамошен развој на изложбата.

Конкурс (англиски јазик)

Печати

Writer-in-Residence ЗАПАДЕН БАЛКАН 2018

.

533 logo bmeiaАвстриското сојузно министерство за Европа, интеграција и надворешни работи (BMEIA) за 2018 година распиша нови стипендии за резиденцијални престои за писатели од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Србија и Црна Гора. Авторите во времетраење од по два месеци ќе добијат на располагање стан во центарот на Виена и месечна стипендија од 1050 евра.

Печати

Распишани нови стипендии за резиденцијален престој во Ново Место

.

527 novo mestoИздавачката куќа Гога во кооперација со ТРАДУКИ распиша три нови резиденцијални стипендии за 2017 година во словенечкото Ново Место, коишто ќе се реализираат во соработка со словенечката Агенција за книги ЈАК и понатамошни институции на лице место од септември. За нив може да се пријавуваат писатели и преведувачи од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Македонија, Романија, Србија, Хрватска и Црна Гора. Рокот за пријавување е 30.05.2017 година.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d