Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Објавен конкурс за престој во „Куќата на писателите“ во Северна Франција

.

72_villa
Среде ридестиот пејсаж на Фландрија, во близина на белгиската граница, на отприлика 35 км од Лил, се наоѓа вилата „Маргерит Јурсенар“. Пансионот за европски автори под водство на Којсељ Женерал ду Норд им нуди на авторите од цела Европа творечки престој од еден до два месеци за работа или финиширање на нивните манускрипти. Имотот во сочниот зелен пејсаж, некогашна сопственост на семејството Маргерит Јурсенар (1903-1987), во меѓувреме стана дел од листата на најчувствителните природни простори.
Печати

Конкурс за пријавување за Меѓународната средба на преведувачи во Берлин и Лајпциг

.

34_ausschreibung
Фондацијата ,,Роберт Бош“ и Литературниот Колоквиум Берлин од 2004 год. покануваат на меѓународни работилници или големи средби на преведувачи на книжевност од германското говорно подрачје. Благодарение на соработката со Гете Институтот, Фондацијата ,,С. Фишер“ и Традуки во 2011 год. ќе се овозможи средба на повеќе од 40 учесници од цел свет: Од 13. до 20. март 2011 год. во Берлин и Лајпциг ќе се одржи ,,Гулабите се разлетуваат.
Печати

Распишан конкурсот за 2011 год. на програмата Writer-in-Residence ,,Maрко Марулиќ"

.

26_split
Здружението ,,КУРС“ од Сплит го распиша конкурсот за доделување стипендии во програмата Writer-in-Residence ,,Марко Марулиќ“ за 2011 год. За стипендиите за престој од четири седмици во Сплит може да конкурираат писатели и преведувачи од централна и југоисточна Европа. Крајниот рок за пријавување е 15. декември 2010 гд.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d