Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

„Системска грешка?“ Вечер за политичкиот систем во Босна и Херцеговина и нејзиниот долг пат до европската нормалност

.

617 systemfehlerНа 22. мај 2018 година политологот Тобијас Флесенкемпер (Диселдорф) и историчарот д-р Николас Мол (Сараево/Париз) како приредувачи во разговор со Аднан Черимагиќ од берлинската иницијатива European Stability ја претставија неодамна во Шпрингер објавената збирка Das politische System Bosnien und Herzegowinas. Herausforderungen zwischen Dayton-Friedensabkommen und EU-Annäherung. Манифестацијата која се одржа во фондацијата Хајнрих Бел во Берлин ја водеше Хана Стојиќ, директорката на Традуки.

Печати

Александер Моиси и уметноста на совршеното умирање – читачко патување низ Косово

.

618 moissiОткако биографијата Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende на новинарот Ридигер Шапер за актерската „супер ѕвезда“ на раниот ХХ век Александер Моиси, објавена во 2000 година во берлинската издавачка куќа Аргон, сега излезе и на албански јазик во превод на Фериде Бериша во издавачката куќа ПА Приштина, авторот го започна читачкото патување низ Косово поддржано од ТРАДУКИ.

Печати

Средба на партнерите на ТРАДУКИ во Црна Гора

.

615 montenegroОд 23.-25. април  партнерите на мрежата ТРАДУКИ се сретнаа на својата редовна средба во Подгорица и Цетиње. На седницата за програмата комисијата одговорна за програмата  на ТРАДУКИ одлучи да поддржи 45 нови преводи, кои ќе бидат објавени во текот на 2018 и 2019 година.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d