Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Гостување на белградскиот писател Мирослав Чурчиќ во „Tirana in Between“

.

614 miroslav curcicКако прв гостин на овогодишната резиденцијална програма „Tirana in Between“ во март во албанскиот главен град престојуваше белградскиот писател Mирослав Чурчиќ. За време на својот престој тој учествуваше во културниот живот на Тирана, отпатува во повеќе градови и оствари контакти со преведувачи и уметници на лице место. Своите впечатоци ги запиша во своите патеписи и книгата со фотографии.

Печати

Artists-in-Residence: Селма Куловиќ моментално стипендистка на виенскиот четврт на музеи

.

616 kulovicВо рамките на програмата Artists-in-Residence австриското Сојузно минситерство за Европа, интеграција и надворешни работи (BMEIA) и оваа година овозможува низа резиденцијални престои за писатели од просторот на Југоисточна Европа. Како прва авторка-гостинка во моментов во станот во виенскиот четврт на музеите престојува босанско-херцеговачката писателка Селма Куловиќ. Останатите автори оваа година се: Eрвина Халили, Лилиана Малетин, Мухарем Баждуљ, Андреј Николаидис и Александра Михајловиќ.

Печати

10 години ТРАДУКИ – Впечатоци од Виена

.

613 wienСо книжевна прошетка низ Виена и една возбудлива вечер со дискусии на тема „Во чекалната на Европа“ ТРАДУКИ на 13. април ја прослави својата 10-годишнина и во Виена. Читањето во одење под наслов „Walking Traduki Fictions“ инсценирано од Оливер Хангл, кое водеше по улиците, сокаците и дворовите на 9. виенски округ, ги воодушеви учесниците.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d