Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Reading Balkans: Распишани се стипендиите за 2019 година (Продолжен рок)

.

reading balkansВо рамките на проектот Reading Balkans и во 2019 година повторно на располагање стојат резиденцијални стипендии. Распишани се вкупно 21 четиринеделни престои во Ново Место, Белград, Скопје, Сплит, Тирана, Приштина и Сараево. Заинтересираните автори може да се пријават за стипендија до 04. ноември 2018 година

Печати

Reading Balkans: Габриела Бабник во Скопје

.

657 babnikВо август словенечката авторка Габриела Бабник како резиденцијална стипендистка отпатува четири недели за Скопје, каде што издавачката куќа Готен ја поздрави во рамките на Reading Balkans. Нејзиниот престој таа особено го посвети на завршување на својот нов роман, во кој се занимава со револуционерните настани во Буркина Фасо.

Печати

Марко Божиќ како Writer-in-Residence во Сплит

.

656 bozic mirkoВо рамките на од ТРАДУКИ поддржаната резиденцијална програма „Марко Марулиќ“ во август писателот Мирко Божиќ престојуваше во станот на здружението KУРС во Сплит. Авторот и коосновач на книжевниот фестивал во Мостар Полигон ја искористи оваа прилика за на лице место да се запознае со книжевната и културната сцена.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d