Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Пуиу, Каталина

puiu catalinaКаталина Пуиу, родена 1969 год., студира бугарски и романски јазик и книжевност во Букурешт, каде што прво се здобива со магистерска,  а потоа и со докторска титула по славистика. Работи како доцент по бугарски јазик и книжевост на универзитетот во Букурешт и е ко-автор на повеќе научни публикации и книжевни антологии. Од 1988 год. е член на Здружението на славистите на Романија. Катарина Пуиу преведува од бугарски на романски јазик. Во нејзините преводи се вбројуваат дела од Бојан Биолчев и Ѓорги Господинов.