Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Burek.si?! Koncepti/recepti

mlekuz burek“Preprosto kot burek“ [„Преедноставно како бурек“] е графит, којшто често се сретнува по словенечките фасади. Меѓутоа, во оваа социолошка, филозофска и лингвистичка студија Јернеј Млекуж покажува дека бурекот, којшто во словенечкото секојдневие стана метафора за Балканот, ни оддалеку не е едноставен, ниту на трпеза ниту пак во културата.

Die Studie Burek.si?! Koncepti/recepti [„Бурек.си?! Концепти/Рецепти“] од Jернер Млекуж излезе на српски јазик (извадок) во превод на Aленка Здешар Чириловиќ под наслов „Burek.si?! Koncepti/recepti“ во издание на „Клио“, Белград.