Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Здешар Чириловиќ, Аленка

zdesar alenkaАленка Здешар Чириловиќ, родена 1950 год. во Љубљана, завршила италијанистика на  Филозофскиот Факултет во Белград. Таа е член на Здружението на книжевните преведувачи на Србија и преведува од словенечки и италијански јазик. Во нејзините најважни преводи од словенечки јазик се вбројуваат: Маја Новак, Петар Зобец и социолошката, филозофска и лингвистичка студија „Burek.si? Koncepti/recepti “ од Јернер Млекуж. Од италијански јазик, меѓу другото, ги има преведено Терсила Гато Кану, Масимо Дона и Лорета Наполеони.