Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Диренмат, Фридрих

duerrenmatt friedrich© Elke WetzigФридрих Диренмат, роден 1921 год. во Конолфинген (Швајцарија), студирал филозофија во Берн и Цирих. Живее и работи како драматург, раскажувач, есеист, цртач и сликар во Нојшател. Во 1955 год. успева да се пробие како драмски автор со драмата „Der Besuch der alten Dame “. Се стекнува со меѓународен углед и за своето дело е добитник на бројни награди, меѓу кои и „Грипалцеровата награда“, „Шилеровата награда“, наградата „Георг Бихнер“ и наградата „Ернст Роберт Куртиус“ . Во 1981 год. е прогласен за почесен доктор на универзитетот во Нојшател. Фридрих Диренмат почина во 1990 год.

www.duerrenmatt.net