Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Пуриќ, Мирза

puric_mirza
Мирза Пуриќ, роден 1979 год. во Бихач (Босна и Херцеговина), завршил англистика на универзитетот во Виена. Неговиот прв превод е објавен 2004 год. и оттогаш има преведено романи, раскази, есеи и песни од Џорџ Орвел, Александар Хемон, Крис Абани, Раби Аламедин, Натан Енглендер, Ијан Крихтон Смит, Јоан Лингард, Калед Хосеини, Јасухиро Јотсумото, Гордон Лез, Алан Ворнер, Агнес Оувенс, Бил Даглас, Нихад Хасановиќ, Михаел Келмајер и многу други. Живее во Сараево и свири баритон-гитара во едно ноис-рок дуо.