Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

формулари


Во рамките на ТРАДУКИ се поддржуваат преводи од германски на албански, босански, бугарски, македонски, романски, српски, словенечки, црногорски и хрватски јазик и од нив на германски како и преводи меѓу самите овие јазици. Во предвид се земаат дела од ХХ и ХХI век од областа на белетристиката, стручни книги, како и книги за деца и млади. ТРАДУКИ ги финансира лиценците за авторските права и хонорарот за превод.

На подносителите на барање им препорачуваме пред поднесувањето барање да ги прочитаат регулативите (на англиски јазик) за поддршка на преводи од страна на ТРАДУКИ.

Барањето за поддршка на превод се поднесува со пополнување на приложениот формулар.

 • Барањата за поддршка за превод од германски јазик да се упатат до „Фондацијата С. Фишер“ во Берлин, до Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..
       
  traduki_formulare D-SOE   Формулар за аплицирање за поддршка на преводи од германски јазик од областите на белетристиката, стручната литература и литература за деца и млади
   traduki_formulare  D-SEE   Application for financial support for the translation of German fiction, non-fiction, and children's and youth literature
 • Барањата за поддршка за превод на германски јазик до КултурКонтакт Австрија во Виена, до Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..
       
  traduki_formulare SOE-D   Формулар за аплицирање за поддршка на преводи на германски јазик од областите на белетристиката, стручната литература и литература за деца и млади
  traduki_formulare SEE-D   Application for financial support for the translation of fiction, non-fiction, and children's and youth literature into German
         
 • Барањата за поддршка на преводи помеѓу јужнословенските јазици да се упатат до „Фондацијата С. Фишер“ во Берлин, до Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..
 •        
  traduki_formulare SOE-SOE   Формулар за аплицирање за поддршка на преводи помеѓу јазиците од областите на белетристиката, стручната литература и литература за деца и млади
  traduki_formulare SEE-SEE   Application for financial support for the translation of fiction, non-fiction, and children's and youth literature within southeast Europe
         

партнери на проектот

traduki partners 2014 d