Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Вереску, Дана

verescu_dana
Дана Вереску, родена 1973 год. во Романија, завршила психологија во Букурешт и се стекнала со магистерска титула во областа на американските културни студии. Од 2003 до 2007 год. превела пет дела од Карл Густав Јунг („Die Archetypen und das kollektive Unbewusste“, „Psychopathologie der sogenannten okkulten Phänomena“, „Psychogenese der Geisteskrankheiten“, „Mysterium Coniunctionis“ ‒ том I и III), како и две дела од Волганг Мертенс („Einführung in die psychoanalytische Therapie“ ‒ том I и II). Од мај 2007 год. е координатор на едицијата за психологија на издавачката куќа „Немира“, за која веќе работела како преведувач. За „Немира“ има преведено книги од Грегори Брнс, Корделија Фајн, Шир Хајт, Филип Зимбардо, Ерик Г. Вилсон и Алис Милер.