Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Der entfesselte Globus

Тројанов, Илија.

trojanow_globusTројанов е дома на сите континенти. Она што има да го соопшти  далеку ја надминува убавината на пределпејсажот или туѓоста на обичаите. Раскажува како живеат луѓето: во Африка која никако да се смири, во мега-градовите на Индија или во другите земји на Азија, погодени од природни катастрофи и на кои им се закануваат политички превирања. Ама и Бугарија, земјата во која е роден, ја набљудува критички. Неговите претстави на старите групации во ново руво се читаат како модерни стории на ужасот. Љубопитни, отворени, критични и самокритични – со Илија Тројанов светот се гледа во нова светлина.

„Der entfesselte Globus“ [Разврзаниот глобус“] од Илија Тројанов излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Jaнина Драгостинова под наслов „Щурият глобус“ во издание на „Циела“, Софија.