Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Nachtzug nach Lissabon

Мерсие, Паскал.

mercier_nachtzugРајмунд Греогриј, учител по латински јазик, одеднаш го остава зад себе својот фино уреден живот и се качува во ноќниот воз за Лисабон. Во багажот книгата на Португалецот Амадеу де Прадо, чиишто увиди во искуствата на човековиот живот повеќе не го оставаат на мира. Кој бил овој Амадеу де Прадо? Започнува беспомошна потрага долж и попреку по Лисабон, потрагата по еден друг живот и потрагата по невообичаениот доктор и поет, којшто се борел против диктатурата на Салазар.

Романот „Nachtzug nach Lissabon“ од Паскал Мерсие излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Слободанка Поповска под наслов „Ноќниот воз за Лисабон“ во издание на „TРИ“, Скопје.