Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Сурој, Флака

surroi_flaka
Флака Сурој, родена 1963 год. во Приштина, студирала на Правниот факултет во Приштина. Таа е сопственичка и раковидителка на најголемото медиумско претпријатие КОХА, коешто ги опфаќа дневниот весник „КОХА Диторе“, телевизискиот канал „КохаВижн“, каналот за вести “АРТА“, порталот KOHA.net, KOHA Print и претпријатието „Бетимет KOHA“. Пред тоа повеќе години работела во Бирото за вработување на Косово, била волонтер во Советот за Заштита на човековите праза и слободи и регионален соработник во УНХЦР и УНИЦЕФ. Од 1999 до 2004 год. го водела „Community Development Fund“. Флака Сурој редовно објавува колумни во „КОХА Диторе“ и преведува книги од англиски, шпански и српски јазик.