Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Це, Јули

zeh_juli
© Hans Weingartz

Јули Це, родена 1974 год. во Бон, завршила право во Пасава и Лајпциг. Од 1996 до 200 год. студира на Германскиот институт за книжевност во Лајпциг. Бројните престои во странство, меѓу другото за ОН во Њу Јорк и Краков, а пред сè во Сараево, Босна и Херцеговина се врежуваат во нејзините трудови. Јули Це е повеќекратно наградена за своите дела. Во бројните признанија, добеиени за своите дела, се вбројуваат: „Германската награда за книжевност“, „Лауриската награда за книжевност“, наградата „Хелдерлин“, наградата „Ернст Телер“ и книжевната награда „Солотурн“.  Нејзиниот прв роман „Adler und Engel“ („Орел и ангел“) беше преведен на 29 јазици.

Вебстраница