Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Манов, Божидар

manov_bojidar
Проф. д-р Божидар Манов, роден 1974 год. во Софија, е филмски критичар и новинар. Предава на новиот бугарски универзитет и е раководител на Одделот за кино-студии на Националната академија за театарска и филмска уметност во Софија. Од 2001 до 2005 год. бил заменик-претседател на Меѓународното здружение на филмските критичари ФИПРЕСКИ. Божидар Манов има објавено низа научни трудови. Во рамките на програмата за поддршка на превод на ТРАДУКИ го преведе романот  „Разговор со Спиноза“ од Гоце Смилевски од македонски на бугарски јазик.