Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Брунбауер, Улф

brunnbauer_ulf
Улф Брунбауер, роден 1970 год. во Линц, студирал историја, руска филологија, социологија и економија во Грац и Москва. Во 1999 год. се здобива со докторска титула на универзитетот во Грац, каде што работи како научен соработник во Одделот за историја на Југоисточна Европа, а подоцна и како лектор на Институтот за историја. Во 2011 год. бил визитинг професор во Скопје (Македонија), 2003 год. на универзитетот во Велико Трново (Бугарија), а 2006 на Западниот универзитет Темишвар (Романија). Од 2003 год. Улф Брунбауер е научен соработник на Институтот за Југоисточна Европа на Слободниот Универзитет во Берлин, каде што хабилитира во 2007 год.