Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Орошаков, Харалампи Г.

oroschakoff_haralampi
© Diana von Hohenthal
Харалампи Орошаков Г., роден 1955 год. во Софија, потекнува од старо руско семејство. Израснал во Виена и во Кан, и по многуте години минати во Минхен, денес живее во Берлин и на Азурниот Брег. Од 1981 год. работи како сликар, цртач и писател. Најпрвин станува познат со инсталациите во меѓународната културна сцена. По паѓањето на Берлинскиот ѕид „како талкач меѓу световите“ поинтензивно се посветува на книжевноста и на меѓукултурната-теоретска диксусија. Харалампи Орошаков Г., има објавено бројни текстови по весници и списанија и повеќе книги. Во 2007 год. по десетгодишна работа излезе неговиот семеен роман „ Die Battenberg-Affäre“.

Веб-страница