Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Енде, Михаил

ende_michael
© Caio Garrubba

Михаил Енде роден 1929 год. Во Гармиш-Партенкирхен, се вбројува во еден од најпознатите германски писатели. Освен книги за деца и млади има напишано и поетски текстови за сликовници и книги за возрасни, театарски пиеси и песни. Многу од неговите се филмувани или преработени за радио или телевизија. За книжевното дело добитник е на бројни германски и меѓународни награди. Неговите книги се преведени на повеќе од 40 јазици и достигнаа вкупен тираж од 28 милиони примероци. Михаил Енде почина 1995 год. во Штутгарт.

Вебстраница