Печати

Белтинг, Ханс

belting_hans
Ханс Белтинг, роден 1935 год. во Андернах, завршил историја на уметност во Мајнц и Рим. По докторирањето во Мајнц предава на универзитетот во Хајделберг и Минхен како и на високата школа за дизајн во Карлсруе, чиј коосновач бил и самиот тој во 1992 год.  Во 2003 год. ја води Европската катедра на Колеж де Франс во Парис. Од 2004 до 2007 год. го води Меѓународниот истражувачки центар за културни науки во Виена. Ханс Белтинг е член на  различни научни академии во Германија и САД и е член на Ордо Пуер ле Мерит за науки и уметности. Има објавено бројни дела, коишто се преведени на повеќе од десет јазици.