Печати

Петерсен, Јенс

petersen_jens
© Amrei-Marie
Jенс Петерсен, роден 1976 год. во Пинберг, завршил медицина во Минхен, Лима, Њу Јорк, Фиренца и Буенос Аирес. Автор е на бројни новинарски текстови и раскази во антологии за литература за деца и млади. Неговиот роман-првенец „Die Haushälterin“ од 2005 год., беше повеќекратно награден, меѓу другото и со книжевната награда „Аспекти“ и со ,,Наградата за поддршка на уметноста на Баварија“. За еден дел од романот  „Bis dass der Tod“ во 2009 год. е добитник на наградата ,,Ингеборг Бахман“. Јенс Петерсен  живее и работи во Цирих.