Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Стате, Георге

state_george
Георге Стате е роден 1979 год. во Ботосани (Романија). Завршил филозофија во Клаусенбург. Денес работи како лектор. Од германски јазик досега ги има преведено: „Zur Kritik der Gewalt“ од Валтер Бенјамин, „Requiem“ oд Р.М.Рилке (со Елиза Симон), „Mohn und Gedächtnis“ од Паул Целан (со Михаил Немеш), „Gesamtkunstwerk Stalin“ од Борис Гројс (со Еугенија Бојога), „Ursprung des deutschen Trauerspiels“ од Валтер Бенјамин (со Мариа-Магдалена Ангелешку и Лорин Гиман); од англиски јазик: „Theology after the Copernican Turn“од Јакоб Таубес (со Андреј Стате) и „Meaning in History“ од Карл Левит (со Алекс Молдован).