Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Јерговиќ, Миленко

jergovic_miljenko
© Ivan Posavec
Mиленко Јерговиќ, роден во Сараево, завршил филозофија и социологија. Во 1993 год. го напушта окупираното Сараево и оттогаш живее како слободен писател во Загреб. Своите први статии ги објавува средината на ’80-тите години. Освен новинарски текстови Миленко Јерговиќ пишува и романи, есеи, раскази и песни. Во меѓународни рамки се прослави со збирката куси раскази „Sarajevski Marlboro“ (1994), за која што е добитник на меѓународни награди. Неговото дело е преведено на повеќе од 20 јазици.

www.jergovic.com