Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Берфус, Лукас

baerfuss_lukasЛукас Берфус, роден 1971 год. во Тун (Швајцарија), се смета за еден од најзначајните современи драматурзи. Неговите пиеси се изведуваат ширум светот и се играат на најголемите бини во Германија и Швајцарија. За своето дело добитник е на бројни награди, меѓу кои и одликувањето ,,Драматург на годината“ од списанието ,,Театер хојте“ и на милхајлмшката награда за најдобар драматург за делото ,,Der Bus“. Неговото прво прозно дело, новелата ,,Die toten Männer“, беше објавено 2002 год. Првиот роман излезе 2008 год. под наслов ,,Hundert Tage“. Лукас Берфус живее со семејството во Цирих.

Вебстраница