Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Зупан,Урош

zupan_uros
© Aleš Peršolja
Урош, Зупан, роден 1963 год. Во Трбовље (Словенија), се вбројува во еден од најзначајните претставници на помладата генерација словенечки поети. Завршил компаративна книжевност во Љубљана, каде што денес живее и и работи како преведувач и автор.Од 1991 год. објавува песни, во 1966 год. излезе и првата збирка есеи, по која следуваат уште многу други. Неговите книги се преведени на повеќе јазици. За својата поезија Урош Зупан е добитник на бројни реномирани награди, меѓу другото, и на признанието ,,Мајска руковања“ (1990, Jугославија), на наградата ,,Херман Ленц“ (1999, Германија) и на „Премио дела VI едиционе дел фестивал ди поесиа“ (2000, Италија).