Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Лепениес, Волф

lepenies_wolf
© juergenbauer.com
Волф Лепениес, роден 1941 год. во Аленштајн-Дојтен (денешен Олцтин-Дајтки, Полска), завршил социологија и филозофија во Минстер, и е професор по социологија на СУ во Берлин. Од 1986 до 2001 год. бил ректор на Научниот колег во Берлин, долгогодишен член на Институтот за напредни науки во Принстон (САД), а во 1991/92 год. носител на Шер Оропеан на Колаж де Фронс во Париз. Во 2006 год. ја добива ,,Наградата за мир на германската трговија со книги“. Поважни публикации: ,,Melancholie und Gesellschaft“, ,,Das Ende der Naturgeschichte“, ,,Saint-Beuve“.