Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Алексиќ, Драган

aleksic_dragan
© privat
Драган Алексиќ е роден 1958 год. во Бела Црква (Србија). Завршил историја на уметност во Белград. Во 1992 год. дебитира со романот ,,Kjaroskuro“, по којшто следуваат бројни дела: ,, Bog se brine za Iliju“ (1993), ,,Nakjuče“ (1994), ,,Reditel“j (1998), ,,Jošija iz bele sinagoge“ (2000), ,,Proste smrti“ (2001), ,,Između Nere i Karaša“ (2003), ,,Novi nos Sneška Belića“ (2005), ,,Oko sa strane“ (2007). Од 2006 год. Драган Алексиќ живее во Норт Олмштет (Охајо/САД).