Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Stücke aus Serbien

Србљановиќ, Билјана;Марковиќ, Милена;Пелевиќ, Маја.

srbljanovic_heuschreckenВо Србија, една земја со изразена патријахална традиција, во последните години жените ја освоија сцената. Во оваа збирка се претставени три од најуспешните српски авторки. Нивните драми раскажуваат за пресвртите во нивната земја и за сеништата од минатото, ама пред сè за луѓето, коишто се под притисок да бидат успешни, кои или се исклучени или мораат да си наврат нови улоги, и во таа смисла во никој случај не ги опишуваат само односите во Србија.

Билјана Србљановиќ: ,,Heuschrecken / Mилена Марковиќ: Der Wald leuchtet / Maja пелевиќ: Orangenhaut: Stücke aus Serbien [Билјана Србљановиќ: ,,Скакулци / Mилена Марковиќ: „Шумата сјае“ / Maja Пелевиќ: „Кората на портокалот: Парчиња од Србија“] излезе во издание на ,,Хеншел Шаушпил“, Берлин (наслов на оригиналите: ,, Skakavci“Билјана Србљановиќ, ,,Šuma blista“Mилена Марковиќ, ,,Pomorandžina kora“ од Maja Пелевиќ). Преводот од српски на германски јазик ( извадок ) го направија Mирјана Витман и Kлаус Витман.