Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Србљановиќ, Билјана

srbljanovic_biljana
© Струјајое
Билјана Србљановиќ, родена1970 год. во Стокхолм. Од 1995 год. пишува драми, а на сцената се прослави веќе со првите две драми ,,Beogradska trilogija“ и ,,Porodične priče“. Исто така и следните дела ѝ беа овенчани со успех, за што освен бројните поставки и повеќекратните покани на различни меѓународни фестивали, сведочат и порачките од реномирани германски театри и признанијата како наградата ,,Ернст-Толер“ и „Europe Prize New Theatrical Realities“ (Premio Europa). Нејзините дела досега се поставени на повеќе од 100 сцени. Билјана Србљановиќ живее во Белград и Париз.