Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Деберт, Бригите

.

doebert_brigitte

Бригите Деберт, родена 1959 год., од 1995 год. главно преведува белетристика и стручна литература на германски јазик, меѓу другото, има преведено и повеќе романи од Миленко Јерговиќ, како и текстови од Џевад Карахасан, Бора Ќосиќ и многу други.  Преведувачката биографија ја започна (сè уште без да може да насети нешто лошо) за време на двете стипендии крајот на 80-етите во Загреб и Белград (збратимени градови Мајнц-Загреб/ДААД) со статиите за странското издание на ,,Филозофска истраживања“. Бригите Деберт завршила филозофија, африканистика, библиографија и германистика (дипломи: магистер, докторат), а после тоа кусо време работела и како лектор. Таа е основоположник на Здружението ,,SO_Преведување“, здружение за поддршка на книжевноста од Југоисточна Европа.