Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Зафрански, Ридигер

safranski_ruediger
© juergen-bauer.com
Ридигер Сафрански, роден 1945 год. во Ротвајл, студирал германистика, историја и историја на уметност. Во 1976 докторира во полето на германистиката и филозофијата.  Од 1972 до 1977 год. работи како научен асистент на Катедрата за германистика на „Слбодниот Универзитет“ Берлин, а од 1977 до 1984 год. како доцент за образвание за возрасни. До 1981 е коиздавач и уредник на културно-политичкото списание „Берлинер Хефте“, во кое објавува статии за книжевност, политика и филозофија. Ридигер Сафрански од 1985 год. живее како слободен автор во Берлин. Заедно со Петар Слотердијк е домаќин на „Филозофскиот Квартет“ на ЦДФ. Награди: Награда на „Саемот на книгата во Лајпциг“ (2005), наградата „Хелдерин“ (2006).