Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Петрововиќ, Горан

petrovic_goran
© Nebojsa Babic/literatur.rs
Горан Петровиќ, роден 1961 год. во Краљево (Србија), завршил јужнословенски книжевности и српска книжевност во Белград и работел како лектор. Тој припаѓа на најзначајните и најчитаните автори во Србија. Неговите романи и раскази се овенчани со речиси сите значајни национални книжевни награди, за ,,Sitničarnica „Kod srećne ruke“ во 2000 год. ја доби Наградата ,,НИН“. Романот е книжевен бестселер во Србија и е преведен на бројни јазици. Горан Петровиќ живее во Белград.