Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Албахари, Давид

albahari_david
© Aleksandar Dragutinovic
Давид, Албахари, роден 1948 год. во Пеќ во поранешна Југославија, завршил англиски јазик и книжевност на универзитетот во Белград. Од 1994 год. живее во Келгари, Канада. Давид Албахари работи како успешен писател и преведувач на американски, британски и австралиски автори, како на пр. Владимир Набоков, В.С. Нејпол, Џон Апдајк, Сем Шепард и Саул Било. Делата на Албахари се преведени на различни јазици, меѓу кои и на: германски, француски, грчки, полски, унгарски, руски и италијански јазик. Во 2006 год, заедно со своите преведувачи ја доби наградата ,,Мостови-Берлин“. 

www.davidalbahari.com