Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Дабиќ, Маша

.

dabic_mascha
Mаша, Дабиќ, родена 1981 год. во Сараево, од 1992 год. живее во Австрија. Завршила транслатологија (англиски и руски јазик) и политологија и работи како преведувачка и конференциски толкувач во Виена. Од 2010 год. е и новинарка за daStandard.at. Маша Дабиќ го преведе романот  ,,Izlaženje“ oд Барба Марковиќ (,,Ausgehen“, 2009), романот ,,Neznanom junaku“ oд Сретен Угрешиќ (,,An den Unbekannten Helden“, 2011) како и романот ,,Dragi moj Petroviću“ oд Mилован Данојлиќ, заедно со Јелена Дабиќ (,,Mein lieber Petrović“, 2011). Освен тоа има преведено и текстови од Владан Матијевиќ, Срѓан Валјаревиќ, Јелена Мијовиќ, Јелена Ленголд, Марија Кнежевиќ и др.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d