Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Црњански, Милош

crnjanski_milos
© narodna biblioteka Srbije
Mилош Црњански е роден 1893 год, Чонград (Унгарија). Студирал филозофија и историја на уметност во Виена, Белград и Париз. Не по своја волја бил офицер на царот за време на Првата Светска војна и според неговите убедувања анархист и социјалист. Милош Црњански има напишано бројни романи, патеписи, драми и есеи, има преведено класична кинеска и јапонска поезија и е основач на разноразни списанија, меѓу кои и на списанието ,,Путеви“. Од 1928 год. бил аташе за култура во Берлин, Рим и Лисабон. Во 1934 год. го издава десничарското списание ,,Идеје“, емигрира во Лондон и 1965 год. се враќа во Белград. Милош Црњански почина 1977 год.