Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Николиќ, Јован

nikolic_jovan
© privat
Jован Николиќ, роден во 1955 год. Во Белград, како дете со родителите - музичари, едниот Ром, едниот Србин патува низ поранешна  Југославија. Неговата прва книга излезе 1982 год. Во ова време живее во Белград, каде што пишува театарски драми и работи како актер, музичар и текстописец. 1999 год. Николиќ прво емигрира во Берлин, а потоа во Келн. Денес е еден од најпознатите ромски автори. Досега има објавено единаесет збирки поезија и проза. Неговите песни се преведени на 10 јазици. Добитник е на бројни стипендии и е член на српскиот ПЕН Центар во Белград. Од 2002 год. е заменик-претседател на „International Roman Writer‘s Association“ (IRWA, Хелсинки), како и соработник на Здружението на Ромите во Келн.