Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Лехнер, Августе

lechner_auguste
© Tyrolia Verlag
Августе Лехнер потекнува од австриското чиновничко семејство Нојнер фон Брајтенег. Студирала јазици на универзитетот во Инсбрук, а подоцна пишува низа народни раскази. По Втората Светска војна се преориентира на книга за млади, при што адаптира саги и митови од антиката и средновековието за помладата публика, и само по неколку години станува една од најчитаните авторки во Австрија. За нејзиниот Парцифал-роман ,,Das Licht auf Monsalvat" (1956) ја добива ,,Австриската државна награда за книга за деца и млади“, а многу од другите нејзини дела се наоѓаат во различни почесни листи. Августе Лехнер почина на 25. февруари 2000 год. во Инсбрук.