Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ерпенбек, Џени

erpenbeck_jennyЏени Ерпенбек е родена 1967 година во Берлин. Во 1999 година дебитира со новелата Geschichte vom alten Kind, по која следуваат понатамошни книжевни публикации, меѓу кои романи, раскази и театарски пиеси. Нејзиниот роман Aller Tage Abend беше прославен и од читателите и од критиката и повеќекратно награден, меѓу останатото во 2013 година со наградата Јозеф Брајдбах и во 2015 година со наградата Интернешнал Букер. Со Gehen, ging, gegangen Џени Ерпенбек беше номинирана за Германската книжевна награда за 2015 година.