Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Демандт, Александар

demandt_alexander
© privat
Aлександар Демант, роден 1937 год. во Марбург, студира историја и класични студии во Тибинген, Минхен и Марбург. Во 1963 год. докторира на тема „Критиката на времето кај Амијан Марцелин“. Во 1964 год. добива грант за патување од Германскиот археолошки институт. По дејноста како предавач на универзитетите во Франкфурт на Мајна, Кил и Констац хабилитира во Констанц со еден труд на тема „Магистер Милитум“ . Од 1974 до 2005 год. предава како професор по античка филозофија на Институтот „Фридрих Мајнеке“ на „Слободниот универзитет“ во Берлин. Александар Демант има објавено бројни монографии, а во 2003 год. беше овенчан со наградата „Аусониј“.