Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Лунгу, Дан

lungu_dan
©
Дан, Лунгу, роден 1969 год. во округот Ботошани (Романија), е доцент по социологија во Јаш. Пишува лирика, куса проза и романи и повеќекратно е наградуван за своите дела. Со основањето на книжевната група ,,Клуб 8“ внесе раздвижување во романската култура. Дванаесет писатели успешно се востанаа против медиумската доминација на Букурешт. Расказите на Дан Лунгу се преведени на повеќе јазици.

Вебсајт