Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Neue Rundschau 2010/3: Serbien

изд. Драгослав Дедовиќ, Изабел Купски.

z02_neue_rundschauДали кога зборуваме за европската книжевност, притоа мислиме и на книжевноста од југоситочна Европа? На романите, на расказите и на песните од поранешна Југославија? Само неколкумина успејаа да се етаблираат кај нас во германско-јазичното говорно подрачје: Александар Тишма, Данило Киш, Бора Ќосиќ и Давид Албахари, меѓутоа сè уште премалку, ако се има предвид фактот дека особено успешни се млади автори, кои овде се сосем непознати. За проширување на видикот, ова издание на ,,Neue Rundschau“ издава збирка текстови од младата генерација, главно од Србија.

Списанието ,,Neue Rundschau 2010/3: Serbien излезе во ,,С. Фишер“, Франкфурт. Издавачи на ,,Neue Rundschau“ се: Ханс Јирген Балмес, Јерг Бонг, Александар Реслер, Оливер Вогел. Издавачи на ова издание: Драгослав Дедовиќ и Изабел Купски.