Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Берг, Зибиле

berg_sybille
© Katja Hoffmann

Зибиле Берг, родена не многу одамна во Вајмар, по објавувањето на нејзиниот деби роман Ein paar Leute suchen das Glück und lachen sich tot (1997) се смета за мајка на поновата германска книжевност. Од тоа би можела да се откаже. Покрај бројните книги страсната пушачка има напишано и пиеси и текстови за различни списанија во Германија и Швајцарија, меѓу кои Дас Магацин (Цирих), Алегра (Хамбург) и Дас Цајт Магацин. Нејзините пиеси (Helges Leben; Hund, Mann, Frau; Schau da geht die Sonne unter u.a.) се играат на многубројни сцени во земјата и странство. Зибиле Берг живее во Цирих, затоа што таму е убаво.