Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Шаламун, Томаж

salamun_tomaz
© M. Biedrzycki
Томаж Шаламун, роден 1941 год. во Загреб, пораснал во словенечкиот град Копер. Денес живее во Љубљана и повремено во Соединетите Американски Држави, каде што две години поминал на Јуниверзити оф Јова и извесно време работел како културен аташе во Словенечката амбасада во Њу Јорк. Неговата збирка поезија ,,Poker“ (1966), по која следуваат повеќе од 30 други збирки, означува нов почеток во словенечката лирика. Песните на Томаж Шаламун, се преведени на речиси сите јазици.