Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Имамовиќ, Eмир

imamovic_emir
© privat
Eмир Имамовиќ, роден 1973 год. во Тузла (Босна и Херцеговина), бил воен дописник во Косово и Авганистан, а меѓу другото, работел  и како новинар за БиБиСи, ОЕрЕф, РАИ, Радио 92, списанието ,,Грација“ и највлијателното списание ,,ДАНИ“. Досега има објавено три романи: ,,Je li neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince“ (2006), ,,Tajna doline piramida“ (2007) и ,,Treće poluvrijeme“ (2010). Таму ја отсликува реалноста на една земја, чиишто жители наводно бараат, насекаде да се постават камери за остатокот од светот да не го пропушти ова реалити-шоу.