Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Пероски, Ацо

peroski_acoАцо Пероски, роден 1982 година во Охрид (Македонија), студирал на филолошкиот факултет Блаже Конески во Скопје, каде во 2009 година се стекнува со докторска титула. Тој преведува од англиски, француски и српски јазик. Кон неговите преводи се вбројуваат повеќе од 50 наслови, меѓу кои и дела од: Салман Ружди, Леонард Коен, Џон Фовлес, Ирис Мурдок, Зулијан Барн, Дејвид Мичел, Сејди Смит, Борис Вијан, Мишел Хулебек и други. Со поддршка на ТРАДУКИ беа објавени неговите преводи на: Enciklopedija mrtvih и Bašta, pepeo (Данило Киш), Kako upokojiti vampira и Dve novele (Борислав Пекиќ), Roman o Londonu (Милош Црњански), Let (Владимир Арсенијевиќ) и Princ vatre (Филип Давид).