Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гросман, Мета

grosman_meta
© Miran Hladnik
Meта Гросман е професор по англиска и американска книжевност на универзитетот во Љубљана. Во 1987 и 1988 год. била корисничка на Фулбрајтова стипендија на Јуниврзити оф Калифорнија во Беркли. Полиња на нејзин особен интерес се читањето и рецепцијата на книжевноста, интеркултурноста, јазиците во образованието и теоријата на превод. Досега има објавено бројни прилози во словенечки и меѓународни публикации за англиската книжевност, науката за преведување и интеркултурноста, како и повеќе монографии.