Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Ливен, Алексaндра

liven_aleksandra
Aлександра Ливен, родена 1971 год. во Софија, завршила српско-хрватска и бугарска филологија и новинарство на софискиот универзитет ,,Св. Климент Охридски“. Моментално работи во Службата за странски јазици на Бугарското државно радио. Преведува проза и драми од јужнословенските јазици и руски на бугарски јазик и обратно. Досега, меѓу другото, ги превела Данило Киш, Миро Гавран, Љубиша Георгиевски, Сања Никчевиќ, Сашо Кокаланов, Видосав Стевановиќ, Павле Угринов, Милорад Павиќ, Давид Албахари и Иван Ивановиќ. Нејзините преводи на драмите од Данило Киш, Миро Гавран и Станислав Минковиќ се изведени по различни театри во Бугарија и во радио-театар.